Feljegyzés - Csodakertész

Férgek feljegyzés, Féreg jogorvoslatok felnőttek listájában

Tartalom

  paraziták bőrkiütés

  Egyes bonctani különlegességeik az oldalvonalak hiánya, az idegrendszer sajátos felépítése alapján újabban ezeket az állatokat a tulajdonképpeni fonálférgektől elkülönítik. Igaz ugyan, hogy életviszonyaik több tekintetben feltűnően a fonálférgeknél tapasztalható viszonyokra emlékeztetnek. Férgek feljegyzés korukban rendszerint élősködő életmódot folytatnak, ivarérettségük elérése után azonban a vízben, nedves talajban stb.

  Férgeket akarok magamnak

  A húrférgek hazánkban sem ritkák s néhány esetben az ember emésztőcsatornájában is találtak ilyeneket. Ide mindenek szerint az ivóvízzel juthatnak, arról azonban, hogy különleges megbetegítő hatásuk volna, nem tudunk. Egyik leggyakoribb fajuk a Gordius aquaticus L. Csekélyvizű patakok fenekén, forrásokban, pocsolyákban e férgek sajátságos, merev testtartásuk, húrszerű, olykor összecsavarodott voltuk és sötétbarnás, energiaszívó parazita ritkán feketés színük folytán tűnnek fel.

  Sokszor több féreg szétbonthatatlan csomóban található, amire nemzetségnevük is utal. Ezirányú további kutatásaim is eredményesek voltak, mert a fentemlített terület szorgos átkutatása után 50–60 ilyen fonálférget sikerült gyűjtenem.

  Valamennyi a Gordius aquaticus és Gordius subbifurcus most Parachordoldes tolosanus Duj. Mindkét fajú példányok többsége hímnek bizonyult.

  ricinusolaj a paraziták gyógyászatához

  A férgeket egyébként csak figyelmes vizsgálat után tudtam megtalálni, mivel a víz fenekén fekvő felázott növényi rostok közt nem volt könnyű dolog a sötétszínű állatokat észrevenni, amint azok akár kinyújtott állapotban egyesével lomha mozgást végeztek vagy esetleg többes számban csomókká is összefonódtak. Az álcák nagyon apró, sajátságos alakú állatkák.

  Hengeres testük vastagabb elülső részből és vékonyabb, farkforma függelékből áll.

  emberi paraziták előadása

  A testükből kiölthető feji részen 6–6 apró horogból álló, kettős koszorú tűnik fel. Ha valamely rovarba, főleg rovarálcákba sikerült behatolniok, akkor betokozódnak s ilyen állapotban várják azt a pillanatot, amidőn első gazdájukkal együtt valamilyen rablórovarba bejuthatnak.

  Kamensk Uralsky paraziták

  Ennek az utóbbinak a férgek feljegyzés tetemesen megnőnek, majd ebből is kivándorolva, a vízben ivarérettekké válnak.