Index - Tudomány - Zombivá változtatja a méheket egy kártevő

Parazita méh

Ázsiai parazita állhat a legnagyobb méhpusztulás mögött [origo] A kaptárelhagyásnak nevezett jelenség okát régóta keresik, s most első alkalommal van remény arra, hogy megtalálják az okozóját - egy parazita képében.

hogyan lehet elvezetni a férgeket népi gyógymódokkal

Az Environmental Microbiology szaklapban spanyol kutatók közöltek eredményeket arról, hogy kaptárelhagyástól sújtott méhészeteket vizsgálva egyetlen lehetséges okot találtak a pusztulásra. Sem a méheket érintő legelterjedtebb élősködő, a Varroa-atka Varroa destructorsem az izraeli akut paralízis vírus IAPVsem a mezőgazdaságban használatos rovarölőszerek nyomait nem találták meg, viszont azonosították az Ázsiából elterjedt Nosema ceranae nevű parazitát.

Amikor ezután a kolóniában még megmaradt méheket ez ellen az élősködő parazitáktól való tisztítás komplexuma ható antibiotikummal, flumagillinnal kezelték, minden érintett kaptárban teljes felépülés következett be.

A Nosema ceranae az utóbbi években indult hódító útjára, és jelent meg a keleti mézelő méhek kaptárai után a nyugati méhekében is, addig a Nosema apis volt a nyugati mézelő méhet megbetegítő egyedüli ismert Nosema-faj Európában. A nyugati mézelő méhnél először Taiwanban és Spanyolországban megfigyelt parazita ma már világszerte elterjedt.

keresse meg a férgeket

A Nosema ceranae-nek és a Nosema apis-nak hasonló az életciklusa, előbbi spórái valamivel kisebbek, ám a legnagyobb különbség közöttük a pusztítás gyorsaságábban mutatkozik: a Nosema ceranae nyolc nap alatt végez a méhekkel, lényegesen rövidebb idő alatt, mint a másik parazita - olvasható az egyik magyar méhészeti portálon.

A pusztulás a táplálékszerzésről gondoskodó méheket érinti a leginkább, amelyek a fertőzés miatt túl gyöngék ahhoz, hogy visszatérjenek a kaptárba, és a mezőn pusztulnak el.

A méh parazitái. Terjedhetnek-e a kutya férgek az emberekre

Emiatt a kaptárban néhány napon belül a rajnak csak egy legyengült, kiéhezett töredéke marad, ami a kaptárelhagyásra is igen jellemző. Bár a mostani eredmény nagy előrelépést jelenthet a méhek pusztulásának parazita méh, még nem jelenti egyértelműen azt, hogy megtalálták volna a kaptárelhagyás egyedüli okát - mutatnak rá a kutatók.

tüdőgyulladás a helmintusokból

A méhek elvesztése beláthatatlan gazdasági következménnyel járna. A méhek munkája nyomány ugyanis nem csupán a méz kerül asztalunkra, ennél sokkal nagyobb a jelentőségük a termesztett és vadon élő növények virágainak beoprzásában.

galandféreg nyak

Számítások parazita méh ételeink közel harmada dicséri a méhek munkáját. Kapcsolódó cikkek.

giardiasis enni lehet