Kapcsolódó szavazások és témák

Persu parazitáktól

Ha valakinek szemölcsök borítják a bőrét, nagy valószínűséggel halálos paraziták lakoznak a belső szerveiben. A kártékony élősködők idővel akár az egész testet felfalhatják. Statisztikák szerint, több, mint 1 milliárd ember szenved parazitafertőzésben. A betegséget legegyszerűbben a szemölcsök jelenlétével tudjuk diagnosztizálni.

Hanula Zsolt Münchenben él, a bajor állami zoológiai kutatóintézetben dolgozik. És a mai napig rémálmai vannak egy 46 évvel ezelőtti repülőgép-szerencsétlenség miatt, aminek az egyetlen túlélője volt.

Ma 1ère ruche - Construire une ruche - l'Abeille Verte

A története a leghihetetlenebb túlélősztorik egyike, amit ha filmen látna az ember, csak legyintene, hogy tud ilyen irreális hülyeségeket kitalálni a forgatókönyvíró. Egyébként tényleg készült belőle később film, Vannak még csodák címen.

Élelmiszer eredetű megbetegedések

Az es évek elején Juliane még a leánykori nevén, Juliane Koepckeként Peruban élt biológus szüleivel. Limában járt gimnáziumba, az édesanyja is a fővárosban dolgozott, az apja Persu parazitáktól az Andok túlsó oldalán, az amazonasi őserdőben egy zoológus kutatóállomáson.

Persu parazitáktól

A gép - egy Lockheed L Electra Turborop - sosem érte el a célpontját, a hegyeken átkelve, az őserdő felett viharba került, villámcsapás érte, az üzemanyagtartálya kigyulladt, a szárnya leszakadt.

A több darabra tört gép méterről zuhant bele a dzsungel kellős közepébe. A fedélzeten tartózkodó 92 emberből 91 meghalt a balesetben.

Persu parazitáktól

Juliane Koepcke volt a kilencvenkettedik. Hogy hogyan élte túl a három kilométeres szabadesést, máig nem tisztázott, szakértők szerint valószínűleg annak köszönhette az életét, hogy bele volt szíjazva az ülésbe, ami a két szomszédos üléssel együtt kiszakadt a gépből, és ejtőernyőként lassította a zuhanást.

Facebook Login

Ehhez már csak annyi kellett, hogy a földet érés előtt a növényzet is segítsen tovább lassítani és tompítani a becsapódást. Így is éppen csak megúszta: eltörött a kulcscsontja, súlyos agyrázkódást kapott.

Persu parazitáktól

Fél napig ájultan hevert a dzsungel közepén, majd újabb fél napig képtelen volt lábra állni, annyira szédült az agyrázkódás miatt. Juliane tíz napig bolyongott az őserdőben, szinte teljesen étel nélkül egy zacskó cukorkát talált a roncsban, azon élt másfél hétigfélig vakon - az egyik szeme bevérzett a gyors légnyomáscsökkenés hatására, és a szemüvegét is elveszítette a zuhanás során. A roncs közelében talált egy patakot, a sekély vízben gázolva indult el a sodrás irányában, mezítláb, mert a cipője is elveszett.

Járni is alig tudott, mert az egyik térdében elszakadt az ínszalag.

Rovarok okozta egészségügyi kockázatok

A parton, a homokban aludt - már amennyit tudott a rovarok miatt. A földet éréskor összeszedett sebei és horzsolásai nem voltak ugyan életveszélyesek, viszont hamarosan elfertőződtek, és paraziták telepedtek meg bennük.

Végül favágók kunyhójába futott bele a folyóparton, akik segítettek neki, csónakkal bevitték a legközelebbi településig, ahonnan már kisrepülővel kórházba tudták szállítani.

Persu parazitáktól

Amikor felépült a sérüléseiből, az apjával azonnal hazaköltöztek Németországba. Itt végezte Persu parazitáktól az egyetemet, de a doktori címe megszerzése után visszatért Peruba az őserdőben a helyi élővilágot kutatni. Ma is tanultam Persu parazitáktól Most együtt csak forintért!