Át tudnánk-e jutni egy másik világba fekete lyukakon keresztül?

Féregjarat csillagaszat

Át tudnánk-e jutni egy másik világba fekete lyukakon keresztül?

Féregjarat csillagaszat

Szomor Anikó Amíg a Űrodüsszeia bemutatója után a féregjárat lett a sci-fi műfaj egyik jelentős motívuma, addig a tudósok közt a frusztráció forrásává vált. Elsősorban nem is azért, mert az ötlet nevetséges, hanem mert ebben a sci-fi szerű formájában nem létezik. Talán meglepőnek tűnhet, hogy a féregjárat a jelenlegi gravitációs elméletek természetes következménye, amit már Einstein is vizsgált 80 éve.

Az elemzés alapján egy olyan új hipotézist állítottak fel, amely teoretikusan megmutatja, hogyan féregjarat csillagaszat végrehajtani egy téridő-ugrást fekete lyukak segítségével. Úgy tűnik, mintha az Einstein-Rosen híd egyfajta lerövidített út lenne a téridőn át.

Albert Einstein és Nathan Rosen. Ők vetették paraziták és súly először a féreglyukak létezésének elméleti lehetőségétForrás: Wikimedia Commons E hipotézis szerint, ha valaki belépne egy fekete lyuk eseményhorizonton túli területére az univerzum egy adott pontján, talán sok százezer vagy millió fényévvel arrébb jönne ki, de anélkül, hogy százezernyi vagy milliónyi év telt volna el, így gyakorlatilag a fénysebességnél gyorsabban utazott a téridő két pontja között.

Az as években azonban John Wheeler - ő alkotta meg egyébként a fekete lyuk és a féregjárat kifejezést - Robet Fullerr-rel együtt kimutatta, hogy az Einstein-Rosen híd rendkívül instabil képződmény, amely azonnal összeomlik, szinte abban a pillanatban, amikor létre jön.

Féregjárat

Ez egy olyan furcsa anyag, ami képes megtörni a gravitáció általános törvényszerűségeit. Ilyen energia nem csak elméletben, hanem a valóságban is létezik.

  • Féregjárat Feregjarat csillagaszat
  • Férgek a kezekből
  • Olyan kemény férgek mint a drót
  • Masszív féreglyuk lehet a Tejútrendszerben Feregjarat csillagaszat Tudományos szimulációnak már jó az Interstellar molnarlaszlo csillagászat A fekete lyukak és féregjáratok szakértőjeként évek óta foglalkozott egy olyan film ötletével, amely ezeknek a rejtélyes égitesteknek a tulajdonságait használná fel.

Csak az a probléma, hogy ennek az antigravitációs hatásnak és a sötét energiának még ismeretlen a pontos eredete. Ugyanez a helyzet az egzotikus anyaggal is.

memória paraziták

Jelenleg senkinek sincs ötlete arra, miként lehetne létrehozni ilyen anyagot, arra pedig végképp nincsen elképzelés, hogy hogyan lehetne nyitva tartani ezzel a féregjáratot elég hosszú ideig ahhoz, hogy keresztülrepüljünk rajta. Tátongó rés az univerzumról szerzett tudásunkban De most egy radikális teoretikus felismerés történt: az, hogy az Einstein-Rosen híd fennmaradjon, a féregjárat és a kvantumelmélet kapcsolatán alapszik.

Ez akkor merült fel, amikor próbálták megoldani azt a problémát, hogy mi történik azokkal az objektumokkal, amelyeket beszippant egy fekete lyuk, amiből nincs menekvés.

  • A féregjáratok titka Féregjarat csillagaszat
  • Kevésbé mérgező gyógyszer paraziták ellen
  • Pinwormok hogyan hatnak az emberre
  • Fontos csillagászati felfedezéseket jutalmaztak Nobel-díjjal Einstein és Rosen felfedezték, hogy - legalábbis elméletileg - a fekete lyuk felszíne egy olyan hídként működhet, amely a tér egy másik foltjához csatlakozik.

Stephen Hawking kimutatta, hogy az anyag elfajult állapota, a fekete lyuk sem tart örökké, hanem élete végén egy intenzív sugárzás-kitörésben megsemmisül, semmilyen nyomot sem hagyva maga után. Kornmesser A probléma csak az, hogy ez ellentmond az egyik fő kvantumteória elvnek, amely azt állítja, hogy az információ sose semmisülhet meg.

És ez arra utal, hogy nagy rés tátong az univerzumról szerzett eddigi tudásunkban. Hawking és sokan mások évtizedeken át próbálták feloldani ezt a paradoxont, de sikertelenül.

Navigációs menü

Stephen Hawking sem tudta megoldani a híres fekete lyuk paradoxontForrás: Heavy. Egyszerűen fogalmazva: az eseményhorizont kis féregjáratokkal van átlyuggatva, ami lehetővé teszi, hogy az információ kiszivárogjon a sugárzással együtt, amelyről Hawking kimutatta, hogy lerombolja a fekete lyukat. Ez viszont bepillantást nyújt a féregjárat természetébe, és abba is, hogy vajon átjárható-e.

Kísértetiesen távolható fekete lyukak, mint a téridő kapui Mostanáig az antianyag negatív energiája volt az egyetlen ismert elméleti metódus a féregjárat átjárhatóságának a fenntartására, vagyis arra, hogy a híd ne omoljon össze.

Feregjarat csillagaszat, Masszív féreglyuk lehet a Tejútrendszerben

Jafferis azt mondja, hogy a kvantumhatás lehetővé tesz némi negatív energiát. De régóta gyanították, hogy az, ami egy átjárható féregjárat fenntartásához szükséges, fizikailag lehetetlen. Ping Gao és Féregjarat csillagaszat. Aron Wall úgy vélik, hogy felfedeztek ehhez egy másik forrást. Egy közvetlen interakció az átjárhatatlan féregjárat két vége közt, pontosabban a két fekete lyuk közt ugyanis negatív energiához vezethet, és az így keletkezett antigravitációs hatás megakadályozza a híd összeomlását, vagyis, a féregjárat átjárhatóvá válik.

Tátongó rés az univerzumról szerzett tudásunkban

Tehát, elméleti megfontolások alapján valóban létezhet az átjárható féregjárat. Jafferis szerint elvileg nem lenne kizárt átküldeni egy embert ezen a folyosón, de van néhány nagy probléma, amit még meg kell oldani.

hogyan lehet eltávolítani a papilloma anyajegyeket

A fekete lyukak nem csak a nagy csillagok összeomlott maradványaiból való standard típusok kell hogy legyenek, hanem maximálisan összekapcsoltnak is kell lenniük. Ezt a távolhatást féregjarat csillagaszat nagy cégek is vizsgálják, mint a Google, hogy ultragyors kvantumszámítógépet hozzanak létre.

Mégis, amíg laboratóriumi körülmények között relatíve könnyen összekapcsolhatunk szubatomi részecskéket kvantumösszefonódással, arra természetesen még senkinek sincs ötlete, hogyan lehetne ehhez hasonlót fekete lyukakkal csinálni.

Már megvannak az eszközök a féregjáratok felfedezésére Mégis, két fekete lyuk közt elméletben létre jöhet a közvetlen interakció, ami - szintén csak teoretikusan - lehetővé tenné az így keletkező féreglyukon át történő téridő-ugrást.

Jelenleg egy valós féregjárat felfedezése illetve megfigyelése áll a kutatások fókuszában.

Féregjárat van a szomszédban?

Az egyik legfontosabb feladat azt megfejteni, hogy mi a különbség a normál fekete lyuk és féregjarat csillagaszat olyan fekete lyuk között, ami a féregjáratok kapuja. Szimuláció egy féregjáratrólForrás: Davide and Paolo Salucci Rajibul Shaikh, az indiai Mumbaiban lévő Tata Institute of Fundamental Féregjarat csillagaszat elméleti fizikusa szerint a választ azokban a finom differenciákban kell keresni, ahogy a fekete lyukak a környezetükre hatnak, különös tekintettel a fekete lyukak közelében elhaladó fény viselkedésére.

Ahogy Einstein előre jelezte az általános relativitáselméletben, a fény a gravitációs mezőben meggörbül. A fekete lyukak intenzív gravitációja hihetetlen forróságot, a féregjarat csillagaszat spirálmozgást végző anyagból pedig féregjarat csillagaszat akkréciós korongot hoznak létre maguk körül.

Illusztráció egy fekete lyuk körüli akkrációs korongrólForrás: Science Photo Library via AFP A másként láthatatlan fekete lyuk úgy fedi fel a jelenlétét, hogy koromsötét árnyékként vetül a fényes akkréciós korongra.

hány nap telik át a férgek

Ennek az árnyéknak a formájából lehet arra következtetni, hogy a fekete lyuk rendelkezhet-e féregjárattal, vagy sem. Fontos hangsúlyozni, hogy az ezzel kapcsolatos kutatások még messze nem tekinthetők lezártnak, de a csillagászoknak már megvannak az eszközeik ahhoz, hogy érzékeljék azokat a hatásokat, amelyek előre jelzik a féregjáratokat.

Jelenet a Űrodüsszeia című Stanley Kubrick filmből, amely először vetette fel a téridő-ugrást féreglyukak segítségévelForrás: MGM A jelenlegi ismereteink szerint csak az átjárható féreglyukak tennének lehetővé olyan nagy ugrásokat térben és időben, aminek a leküzdése egyébként lehetetlennek tűnik.

Kapcsolódó cikkek.