Nyers húsférgek
Marhahus fereg
Kérdezz-felelek a trichinellózisról Mi okozza a trichinellózist? A ritkán előforduló betegséget a Nyers húsférgek több típusa, így többek között a T. Az emberi szervezetbe a Trichinella fertőzött hús vagy abból készült húskészítmény kolbász, sonka stb.
- Nyers hús paraziták - Megdöbbentő eset
- Férgek jelzik a kezelési módszereket
- Férgek gyógyszere 2 év
A fertőző forrás elsősorban a házi sertés és a vaddisznó, de egyéb állatok pl. A hús emésztése során a húsban levő, tokkal borított lárvák életképessé válnak, a nyirok utakba, majd a véráramba, izomzatba jutnak és az emberben általános, illetve speciális panaszokat okoznak.
Milyen tünetek jellemzik a fertőzést az emberben? A fertőzött hús fogyasztása után az elfogyasztott lárvák mennyiségével arányos súlyosságú gyomor- bélrendszeri gyulladás alakul ki, mely hasmenés, hányinger, hányás, hasi fájdalom formájában jelentkezik a fogyasztást követő napon leggyakrabban napon belül. A lárvák áttúrják magukat a bélfalon, és a véráramba jutnak, ekkor gyakran akár °C-os láz, izom és ízületi fájdalmak, nagyfokú szemhéjduzzanat, nehézlégzés, idegrendszeri tünetek, szívizom károsodás is kialakulhat.
- A Magyarországon előforduló féregfertőzések - Nyers hús férgek
- Hatméteres galandféreghez vezetett a nyers marhahús imádata
- Típusú gombaféreg pinworm
- Gyógynövények a paraziták bazsalikom
- V és Aksenova a parazitákról
Ha a lárvák az emberi izomzatban nyugvó állapotba kerülnek, a láz megszűnik, az izompanaszok enyhülhetnek, többnyire csak izomgyengeség, fáradtságérzés marad fenn hosszú ideig.
Emberről emberre a fertőzés nem terjed. A betegség súlyossága miatt időben történő felismerése és kezelése fontos.
Milyen gyakran fordul elő ez nyers húsférgek betegség? Magyarországon az utóbbi években vagy egyáltalán nem vagy évente csak néhány eset fordult elő. Ezeket az eseteket házi vágásból származó hús, valamint vaddisznóhús fogyasztása okozta. Mit tehet a fogyasztó, hogy ne betegedjen meg?
- Nyers hús férgek - férgek nyers hús
- Paraziták férgek szerkezete
- Sertes galandféreg
Nem ellenőrzött magánvágásból vagy vadászatból származó sertéshús, illetve vaddisznóhús, valamint annak felhasználásával készült hústermékek fogyasztása kockázatot jelenthet. Ezért kizárólag egészséges állatot szabad leölni, feldolgozni.
Darált nyershús, bor és gondolatok
Aki biztos akar lenni benne, hogy a levágott sertés nem fertőzött, kérhet házi disznóvágás esetén is Trichinella-vizsgálatot. A parazita csak nyers vagy nem megfelelően átsütött- megfőzött húsok fogyasztásakor jelent veszélyt, mivel alapos sütés, főzés hatására elpusztul.
Nyers hús férgek
Gondoljunk erre akkor is, amikor nyers húst kóstolgatunk ízesítésnél! A legális kereskedelembe nem kerülhet trichinellás hús, mert a vágóhidakon a hatósági állatorvosok a vágás után valamennyi sertés testtélből mintát vesznek, s azt Trichinella jelenlétére vizsgálják.
Csak negatív eredményű hús kerülhet ezekről a vágóhidakról forgalomba. Mit tegyen, ha megbetegedésre gyanakszik?
Ha arra gyanakszik bárki, hogy tünetei trichinellózisra vezethetők vissza vagy feltételezése szerint fertőzött állatból származó húst fogyasztott, jelezze háziorvosának, az állatok fertőzöttségének gyanúját pedig a hatósági állatorvosnak. A trichinellózis rendkívül súlyos, esetenként halálos betegség, minden elővigyázatosság indokolt.